Elverişli Ortam

Elverişli Ortam Nedir?

STÖ’ler için elverişli bir ortamın geliştirilmesi, hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum toplumları içerisinde etkili, canlı ve aktif bir sivil toplumun oluşturulması bakımından son derece önemlidir.   

Elverişli ortam; destekleyici bir yasal ortam, mali çerçeveler ve sivil toplumun karar alma süreçlerine katılımı gibi farklı unsurları içermektedir.  

STÖ’ler için elverişli ortamın geliştirilmesi, STÖ’lerin yalnızca faaliyet gösterebilme, gelişme ve büyüme becerileri açısından kilit önem taşımakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı demokrasilerde etkili, canlı ve aktif bir sivil toplumun oluşturulmasında da hayati bir unsurdur. Dolayısıyla, STÖ’lere yönelik böylesi bir elverişli ortamın oluşturulması, sürdürülmesi ve korunması için destekleyici önlemleri almak devletlerin sorumluluğundadır.

Peki, ne zaman ortam STÖ’ler için elverişlidir diyebiliriz? Sivil toplum için elverişli ortamın kabul görmüş genel bir tanımı yoktur ve bu kavramın altında birçok farklı konu yer almaktadır. Asgari ölçüt olarak, örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlükleri gibi temel özgürlüklerin yasalarla korunduğu ve bu haklara uygulamada da riayet edildiği bir ortam sivil toplum için elverişli kabul edilir. Ayrıca, sivil toplum için elverişli ortamın elverişli bir mali ortam sağlaması beklenir ve sivil toplumun karar alma süreçlerine katılımını gerektirir.